Quantcast
Channel: CiscoTURK.NET » CiscoTURK.NET – Cisco , Router , Switch , CCNA , CCNP , Network
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

İlk Türk CCDE (2014:0017) Orhan ERGÜN Röportajı

$
0
0

Murat KAYAPINAR: Selam.

Sadettin ŞAHİNER: Orhan selam nasılsın ? 

Orhan ERGÜN: Selam SadettinMurat iyiyim sizler ?

Sadettin ŞAHİNER: Teşekkür ederiz.

Murat KAYAPINAR: Öncelikle tebrik ediyoruz.

Orhan ERGÜN: Teşekkürler.

Murat KAYAPINAR: Senin için gurur verici bir şey. Bu başarıyı elde eden ilk ve şuan için tek Türk olman sebebiyle bizde en az senin kadar mutluyuz.

Orhan ERGÜN: Evet gurur verici ancak bir o kadarda yorucu diyelim. 

Murat KAYAPINAR: Sana sormak istediğimiz soruları derledik . Başlayalım ? 

Orhan ERGÜN: Sabırsızlanıyorum. 

Murat KAYAPINAR: Az çok seni daha önceki CCIE röportajından (http://www.ciscotr.com/?p=372)  tanıyoruz, CCIE sürecine kadar olan, bilişim sektöründe katetmiş olduğun yolu biliyoruz. Bu aşamadan sonra ne kadar süre ile, nerelerde, hangi pozisyonlarda çalıştın ?

Orhan ERGÜN: 4 sene önce CCIE sertifikasını aldıktan hemen sonra, Suudi Arabistan da Juniper Networks için çalışmaya başladım. Juniper adına Suudi Telecom’a high end support veriyordum, aslında oradayken CCDE’yi kafama koymuştum, Türkiye’de de bir çok design projesinde yer aldım ancak, sınav için tecrübe haricinde de extra skilller edinmem gerektiğini biliyordum. 2 yıl kadar Juniper da çalıştıktan sonra , devlet sektöründe bakanlık şirketlerinin network/data center design projelerini lead etmek için Qatar’a geldim. Hali hazırda Qatar’dayim ancak , yaptığım birçok projeden dolayı ABD’de çok zaman geçiriyorum. Aslında dun sabah ABD’den geldim, çok yorucu olmasına rağmen bu interview’i kaçırmak istemedim.

Murat KAYAPINAR: İlave soruları olanlar sana nasıl ulaşabilirler ?

Orhan ERGÜN: Linkedin kullanıyorum Orhan Ergun olarak ulaşabilirler. Ayrıca Twitter handleim @OrhanErgunCCDE

Murat KAYAPINAR: Anladığım kadarı ile alt yapını oluşturan ciddi bir iş tecrübesine sahipsin. Bu noktada sana bir kıyaslama yaptırmak istiyorum ;

Bu aşamaya gelmende en büyük etken kazanmış olduğun tecrübeler miydi ? Yoksa dökümanlar ile ders çalışmak mı ?

Orhan ERGÜN: Her ikisi de, tecrübeleri kazanırken belki deployment/implementation yapıyorsunuz , bunun için de çoğu zaman dökümanlardan çalışıyorsunuz , best practice’leri öğreniyorsunuz , sonrasında customer requirementlarina en iyi match eden design’i seçiyorsunuz. Deployment aşaması ve sonrasında lesson learned leriniz oluyor, işte ben onları tecrübe olarak görüyorum. Yani aslında ikisi birbirinden çok bağımsız değil , hele de kıyaslanabilir hiç değiller. Yani ikisi de birbirini tamamlayıcı şekilde fayda sağyor.

Murat KAYAPINAR: Yani uygulama için kesinlikle ilk yapılması gereken dökümanlardan çalışarak bilgiyi elde etmek ve sonrasında uygulama ile bunu tecrübeye dönüştürmek ?

Orhan ERGÜN: Eee tabi. Bu noktada muhtemelen bazı okuyucular , özellikle highly technical olanlar bu örneği beğeneceklerdir :

Müşteri data centeri için ölçeklenebilir bir çözüme ihtiyaç duyduğunuzu düşünün , öyle ki MLAG , klasik 2 or 3 tier deployment yeterli veya uygun değil , ya da trafik paternini daha yoğun olarak east-west ve sizden özellikle leaf and spine architecture oluşturmanız ve fabric path enable etmeniz bekleniyor.. Yada tüm requirementlar sizi oraya götürüyor diyelim. Bütün bu teknolojileri bilmeden design’i seçemezsiniz , zaten design için device ya da protokol değil öncelikle architecture seçersiniz , sonrasında cihazlar belirlenir ve CCIE veya diğer operational insanlar deploymenti gerçekleştirirler. Ama deployment öncesinde neyin ne ise yaradığını ve mevcut solutionlari hangi vendor’in ayni architecture’i nasıl farklılıklarla sunduğunu, en önemlisi de müşterinin business ve technical requirementlarini çok iyi bilmeniz gerekir. Naçizane düşüncem budur.

Sadettin ŞAHİNER: Orhan , service provider writtene girdin aldın diye biliyorum sonra neden vazgeçtin ? Design’a seni çeken şey neydi?

Orhan ERGÜN: Çünkü , 2 si birbirinden çok farklı değil , packetpushers ve networkcomputing’daki interviewlarimda da belirttim , sınavın belki de % 30-40 i service provider konularıdır. Bu noktada yine technical bir örnekle açıklayayım:

Service provider sınavında sizden MPLS Traffic Engineering tunnels (http://www.networkcomputing.com/networking/fast-reroute-in-mpls-traffic-engineering/d/d-id/1252815) configure etmenizi isteyebilirler , ancak CCDE sinavinda ise , size customer backbone’nin alt yapısını verirler sonra yatırım maliyeti yapmak istemediklerini , APS ( Automated Protection Switching ) gibi ya da backbone transport altyapısı protected hardware kapasitesi yoktur veya sınırlıdır , bu durumda mevcut backbone üzerinde en uygun solution seçmeniz beklenir , siz MPLS TE Fast Re-route yapmanız gerektiğini anlayıp müşteriye önerebilirsiniz, çünkü requirementlara en iyi match eden budur.( Aslinda IP Fast Re-route da artık birçok device da enable ve birçok topologyde loop free alternate path cover edebilir.) 

Yani SP sınavı için daha çok konfigürasyon beklenir , design da ise konfigürasyon beklenmez. Ben artık pek konfigürasyon yapmıyorum açıkçası.

Murat KAYAPINAR: Bu örnek açıklamaya yetti bence.

Orhan ERGÜN: Sadettin soruna cevap oldu mu ?

Sadettin ŞAHİNER: Evet teşekkürler.

Murat KAYAPINAR: Biraz önce dökümanlardan bahsettik  ve Cisco sertifika programlarında önerilen dökümanlar var. Örneğin bir CCIE RS için müfredat belli , SP için, Voice için veya datacenter için belli.  CCDE için dökümanlardan çalışma kısmını nasıl hallettin ? CCDE’ye hazırlanmak için kendimize bir takvim hazırlamamız gerekiyor sanırım ?

Sadettin ŞAHİNER: Güzel yerden geldin Murat .

Orhan ERGÜN: CCDE için de recommended resources mevcut aslında . Ama benim tavsiyem şu şekilde :

Öncelik olarak , benim kişisel olarak neler yaptığımı  anlatan bir yazım packetpushers.net de mevcut (http://packetpushers.net/orhan-ergun-ccde-story/), kısa bir yazı onu okumalarını tavsiye ediyorum.

Ayrica packetpushersda, site sahiplerinin haricinde yalnızca benim sahibi olduğum bir kanalım var, orada podcast’ler yapıyorum. Bir podcastim CCDE üzerine, 3 farklı ülkeden 3 CCDE arkadaşlarımla, nasıl hazırlandığımızı, özellikle sınav için nelere dikkat ettiğimizi, hangi kaynakların faydalı olduğunu ve hangi konuların çok önemli olduğunu orada konuştuk (http://packetpushers.net/community-show-ccde-preparation-tips-recommendations/), onu dinlemelerini tavsiye ediyorum. Onun haricinde, google a “google CCDE group” yazdıklarında Ethan Banks ve benim oluşturduğumuz yaklaşık 300 kişilik , aralarında CCDE hatta CCAR’larin ve candidatelerin bulunduğu bir grubumuz var, orada insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Sınavı ciddi düşünen arkadaşlar, katılımları için bir açıklama ile geldiklerinde approve edeceğim ve gruba katılımın  faydalı olacağını düşünüyorum.

Bu arada CCDE recommended resource’larda henüz olmayan, Russ White’in yeni kitabi “The Art of Network Architecture” okumaları faydalı olacaktır. Kitabın ilk revieweri olarak özellikle tavsiye ediyorum, Russ White CCDE programının kurucusudur ve hala sınav onun kurduğu format üzerinde ilerler , dolayısıyla onun kitaplarını okumanız, onun design rule of thumblarını kavramanız açısından önemlidir. Kitabin manu script halini review etmiştim , son halinin daha da iyi olduğunu umuyorum.

Murat KAYAPINAR: CCDE’e sınavına girmeye hazır olan bir aday şunları kusursuz olarak yapabilmeli diyebileceğiniz bir kaç önemli noktadan bahseder misin?Mesela şu konsepti kusursuz bilmeli ama bazı hususlarda biraz altyapı olması yeterli vb. gibi ?

Orhan ERGÜN: Blueprintdeki tüm teknolojileri kusursuz bilmeli ,teknolojiler arasında çapraz karşılastırma yapabilmeli , nasıl konfigure edeceğinden çok , neden kullanıldığını , varsa ayni problemi çözecek başka bir teknoloji, neden biri değil de diğerinin seçilmesi gerektiği, bütün design best practicelerinden haberdar olmaları  gerektiği. Çok basit bir teknik örnek ile  somutlandırayım; 2 routeri back to back bağlayacaksınız , 2′si arasında 1, 2, 3, 4, 10 kaç tane link ile bağlamanız design açısından optimum olur ve neden ? Bunun gibi çok basit şeylere cevapları çok net olmalı.

Murat KAYAPINAR: CCDE’e hazırlanma sürecinde eş zamanlı olarak iş hayatınız  devam ediyordu sanırım . Ne kadar zaman harcadın ?

Orhan ERGÜN: 2 yıl . Hemen hemen 2 yıl sonra ilk denememi yaptım, benimki biraz garantiye almaktı.

Murat KAYAPINAR: Hazırlanma sürecinde profesyonel yardım aldınız mı ?

Orhan ERGÜN: Hazırlanma sürecinde en profesyonel yardımları aldım :) . Russ White, Denise Donohue, Scott Morris, Denise Fishbourne, Neil Moore arkadaşlarımdır. Çok önemli bir konuda konuşmam gerektiğinde bir skype call’ u kadar uzaktaydılar ve özellikle Russ ve Denise Fishbourne ile çok tartışmalarımız olmuştur.

Bu kişilerin hepsi CCDE’dir ve hepsinin çok iyi olduğu konular vardır, Multicast ile ilgili bir problem olduğunda Denise Fishbourne hala dünyada Beau Willamson ile birlikte en iyilerdir.

Murat KAYAPINAR: CCDE programı kurucusundan yardım almak da güzelmiş yani :) Şuan geriye dönüp bakınca self study ile de bu iş olurmuş diyebiliyor musun  ?

Orhan ERGÜN: Yanlış  anlaşıldı  sanırım , zaten self study idi ama çok advance konularda bazen verification ya da ikinci bir göz atma istiyorsunuz , benim ikinci gözlerim sağlamlardı :)

Packetpushers’da;  “Route Reflector Design In Mpls Backbone”  gibi bir makalem vardi (http://packetpushers.net/hot-cold-mash-potato-routing-and-route-reflector-design-considerations/ ) hot cold and mashed potato routing ile birleştirip scalable bir service providerin nelere dikkat etmesi gerektiği ile ilgili bir makalem yayınlanmıştı. Onun için Russ ile epey konuştuğumuzu hatırlıyorum. O uzun tartışmanın direk olarak sınavla ilgili olmasa da, service provider design metodolojisi açısından bana katkısı olmuştur.

Murat KAYAPINAR: GNS ve IOU gibi bir practice ortamı var mı CCDE için ?

Orhan ERGÜN: Yok hayır. Dediğim gibi konfigure ettiğiniz bir şey yok, CLI’ı yanlızca bir şeyi verificate etmek istiyorsanız kullanıyorsunuz.

Murat KAYAPINAR: Sınav danışmanlık gibi sanki :) CCIE için oluşmuş geçmiş  yıllardaki  sınavlardan elde edilen bir çalışma formatı var  ve lab kiralayabiliyorsun.  Aynı şeyi  CCDE sınavına hazırlanmak için yapabiliyor musun ?

Orhan ERGÜN: Yok hayır. 

Murat KAYAPINAR: Eğitim kurumlarının oluşturduğu soru bankaları var mı ? 

Orhan ERGÜN: Soru bankası da yok ama o konuda 2 kaynak önerebilirim : 

Birincisi ciscolive365.com’da CCDE ile ilgili bir senaryo var onu çalışabilirsiniz . İkincisi daha önce de bahsettiğim packetpushers’daki benim CCDE journeyimi anlatan yazıda bir çok örneğim var. Format genelde o şekilde.

Bu arada cisco.com’da demo CCDE labı var, çok stabil değil ve çok önermiyorum ama kısa ve formatı görmeniz açısından yararlı olabilir. Faydalanmak için üye olmanız yeterli.

Murat KAYAPINAR: CCIE almış bir değerli arkadaşımız  Sadettin burada bizimle ve  bende kısmetse bu yaz CCIE lab’a gireceğim. Sence sonrasında bir diğer CCIE sertifikasyonu mu ? Yoksa CCDE mi düşünülmeli ?

Orhan ERGÜN: Sadettin tebrik ediyorum. CCIE sınavında  başarılar Murat :)

Sadettin ŞAHİNER: Teşekkürler Orhan.

Murat KAYAPINAR: Teşekkürler . Bu sektörde herkes en yüksekleri hedefler ancak kısıtlı olan zaman para gibi kaynakları doğru kullanmak gerekiyor. Bu amaçla bu soruyu soruyorum ? Bunları en iyi değerlendirmek adına sence hangisine  yönelmeliyiz?

Orhan ERGÜN: O zaman neden CCDE olmasın ? Bu interviewinda amacı networkculerimizi teşvik etmek değil mi. Özellikle CCIE olan ve design hedefleyen arkadaşlar gelin google grubumuza katılın. CCDE sınav ücreti CCIE lab sınavı ile ayni  ve toplam masrafınız ayni olacaktır.

3 tane CCDE bootcamp’i veren firma/kişi var global olarakve hepsi arkadaşlarım. Bootcampler ile ilgili tarafsız bir yazımı “networkcomputing.com”‘da paylaştım. (http://www.networkcomputing.com/networking/ccde-training-3-bootcamps/a/d-id/1234705). Brian McGahan/Khawar Butt ve Jeremy Filiben .Düşünen arkadaşlar yazımı okumadan karar vermesinler.

Murat KAYAPINAR: Şimdi bir sorum var ama gülüyorum :)rada düşündüğün sertifika nedir ? İlla cisco olması gerekmiyor. Sırada CCNA security düşünüyorum diyomuşşun filan :) :)

Orhan ERGÜN: Eğlenceli olsun . Interview dediğin yas yeri değil :)

Sertifika düşünmüyorum aslında bir kitap projem var detaylarını linkedin ve twitterdan daha sonra paylaşacağım. Ve kitap çok tanıdık bir isim ile olacak. Ayrıca packetpushers podcast kanalım ve bloglarda devam ediyor. Cisco Learning Network de Design sessionlari yapmam konusunda anlastik. Cidden sertifikaya zaman veya sabrım var mı bilmiyorum :) Ama sponsor bulursam CCAR’a girebilirim.

CCAR olma başarısına da erişebilirim umarım. 

 Murat KAYAPINAR: İnş.. Olursa belki onun interview’ini de beraber yaparız.

Orhan ERGÜN: İnşallah.

Sadettin ŞAHİNER: Orhan yaş kaç oldu ?

Orhan ERGÜN: 33 oldu. En zor kısmını söylemedim;  9 ay önce bir erkek çocuğum oldu. Onu sevmek yerine bu kadar iş yapmak moral bozucu gerçekten. CCDE bittiğinde tamam diyordum artık bütün zamanım  oğlum Efe ile geçecek . Ancak  şimdi kitap işi var ama ondan sonra tamam :)

Murat KAYAPINAR: Maşallah Allah analı babalı büyütsün. 

Orhan ERGÜN: Saol Murat.

Murat KAYAPINAR: Şimdi bilişim sektöründen biraz konuşalım.  Bir süredir yurt dışında yaşıyorsun ; Ülkemizi bu sektörde nasıl görüyorsun ? Geçmişte nasıldı ? Şimdi nereye geldi ve nereye gidiyor? Diğer ülkelere kıyasla ne durumdayız ?

Orhan ERGÜN: Güzel soru. Buna şöyle örnek vereyim: Yurt dışında en popüler sitelerde yazıyorum ve  istatistiklere baktığımda Türkiye’den çok az okuyucu olduğunu görüyorum. Iran dahi bizden çok önde.  Amerika , Hindistan, Pakistan, Mısır bu konuda çok takipçiler.

Belki sorunumuzun ingilizce ile de ilgisi olabilir. Maalesef çok az kişi iyi seviyede eğitim alabiliyor veya kendini yetiştiriyor dolayısıyla bütün blogları makaleleri white paperları vs takip ediyor.

Network eğitim kurumlarımızda dahi INE, IPexpert’in topolojileri üzerinden ders anlatılıyor  kimse kendi workbook’unu oluşturmuyor ya da topoloji’sini kurup onun üzerinden ilerlemiyor. Geçen hafta Rohit Pardasini ile birlikteydik,  kendisi networking eğitimleri veriyor , kendi workbooklarını hazırlıyor.  Tamamen profesyonel ve bu işe  kendini adamış. Bu konuda daha bir çok örnek var Khawar Butt, Global Config, Jeremy Filiben ve aklıma şu an gelmeyen bir çok kişi/kurum bunu ciddi olarak yapıyor . Dolayısıyla uluslara arası seviyede ciddi olarak takip ediliyorlar. 

Murat KAYAPINAR: Yani biraz ilgi biraz da özveri ile bizim ülkemiz de de aynı form yakalanabilir öyle mi  ?

Orhan ERGÜN: Belki daha fazlası ama onlar kesinlikle gerekli.  Belki buna sen cevap verirsin, hangi siteleri , blogları takip ediyorsun , yakin zamanda CCIE sınavına gireceksin , nedir kaynakların ?

Murat KAYAPINAR: Açıkçası  Ciscopress başta olmak üzere ilave olarak bahsettiğin ine, packetpushers , ipexpert gibi blogları takip ediyorum. Bloglar bazen daha samimi ve daha açıklayıcı olabiliyor. 

Orhan ERGÜN: Aslında bu hususta cevap değil sadece okurların empati yapmalarını bekliyorum, onların da cevapları seninkinden farklı olmayabilir.

Murat KAYAPINAR: Son olarak CiscoTURK okurlarına söylemek istediğiniz bir şeyler var mı ? Bence olmalı.

Orhan ERGÜN:

Son olarak ; gerçek design alanında kendinizi ispat etmek istiyorsanız , dünyada sadece 150 kişinin sahibi olduğu bir sertifika istiyorsanız , yada 7 kisinin sahibi olduğu bir sertifikaya ( CCAr ) ön koşulu tamamlamak istiyorsanız, yukarıda anlatılan şeyleri yapmakla başlayın , google grubumuza katılın , kitapları okuyun , Ciscolive videolarını izleyin, CVD’leri çok iyi anlayın. Eğer design projeleri yapıyorsanız  yaptığınız projeleri tekrar gözden geçirin zamanla daha önce yaptığınız şeyleri daha iyi yapabilecek olduğunuzu göreceksiniz.

Cisco Learning Network sayfasında ücretsiz erişebileceğiniz bir çok kaynak var, benim study sessionlarima mutlaka göz atin. Vendor specific olmayin, bir çok vendor aynı çözümü  sunuyor olabilir.Güvenebileceğiniz çalışma arkadaşları  edinin, onlarla tartışın ve  expert tavsiyeleri alın. Bu konuda bana linkedin ve twitterdan veya CCDE google grubuna dahilseniz grup üzerinden ulaşabilirsiniz. Daha fazla beklemeyin, yapılacak çok iş var ya şimdi başlayın  ya da başkalarını  izleyin.

Murat KAYAPINAR: Bu hoş sohbet için teşekkür  ediyor başarılarınızın devamını diliyoruz.

Orhan ERGÜN: Asıl ben çok teşekkür ediyorum. Herkese mutlu ve başarılı günler diliyorum.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Latest Images